Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΑΝΑΓΕΝΝΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΕΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

Μια νέα, πολλά υποσχόμενη τεχνική με τη χρήση βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων αρθρώσεων θα έχουν στο κοντινό μέλλον οι γιατροί στη διάθεσή τους, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να ωφεληθούν άτομα, τα οποία πάσχουν από σοβαρή μορφή αρθρίτιδας ή και άλλες παθήσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέρεμι Μάο από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό "Τhe Lancet".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σπουδαιότητα της ανάπτυξης της νέας αυτής τεχνικής έγκειται στο γεγονός ότι πλέον μιλάμε για πλήρως αναγεννημένες αρθρώσεις, οι οποίες είναι κατά πολύ ανώτερες από τις αντίστοιχες μεταλλικές τόσο από άποψη ανθεκτικότητας όσο και από άποψη λειτουργικότητας.

Στα πλαίσια του πειράματος που έγινε στα κουνέλια, οι ερευνητές αφαίρεσαν τα άκρα σε δέκα κουνέλια, αντικαθιστώντας τα με ένα τεχνητό σκελετό παρόμοιου σχήματος από βιο-υλικό. Αυτό το εμπότιζαν με χημικές ουσίες και όπως αποδείχτηκε, στη συνέχεια αυτές οι ουσίες προσέλκυσαν όλα τα βλαστικά κύτταρα των οστών και των χόνδρων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν λοιπόν ότι μετά από τέσσερις μόλις εβδομάδες τα άκρα των κουνελιών και οι αρθρώσεις τους είχαν πλήρως αποκατασταθεί, επιτρέποντας πλέον στα ζώα να κινούνται φυσιολογικά.

Τέτοιου είδους μελέτες αναμένεται να γίνουν σύντομα και σε ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου