Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

Δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS

Ισότιμη μεταχείριση από τους εργοδότες προς τους ανθρώπους που ζουν με HIV και ενταντικοποίηση της δράσης από πλευράς της πολιτείας με πρωταρχική κίνηση μια νομοθετική πρόταση βασισμένη στη ΣΥΣΤΑΣΗ 200 «Το HIV/AIDS και ο χώρος της εργασίας» είναι ο στόχος της εκστρατείας ΓΣΕΕ και Θετικής Φωνής, με στόχο την παρέμβαση και την ευαισθητοποίηση στο χώρο της εργασίας μέσω ενημερωτικού εντύπου για την αντιμετώπιση του στίγματος μεταξύ των συναδέλφων εργαζομένων.
Αυτά ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν διεξοδικά κατά την διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης ΕΕΔΑ. Η κα Λυδία Μπολάνη (επιστημονική συνεργάτιδα της ΕΕΔΑ) ανέλυσε τα θέματα «Ζητήματα προστασίας δικαιωμάτων των οροθετικών στο HIV ατόμων» με ειδική αναφορά στις παραβιάσεις που έχουν καταγραφεί στον επαγγελματικό χώρο, την άρνηση παροχής υπηρεσιών υγείας, την μη πρόσβαση στην αντιρετροϊκή αγωγή, την προστασία της ιδιωτικότητας των οροθετικών ατόμων, και παραβίασης ιατρικού απορρήτου. Αναρωτήθηκε επίσης αν «Πρέπει ο οροθετικός εργαζόμενος να δώσει τη μάχη του με την ασθένεια παλεύοντας ταυτόχρονα όχι μόνο στο κοινωνικό του περιβάλλον αλλά και σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες; Η πρόληψη και η ενημέρωση αφορά μόνο τα ιατρικά δεδομένα της νόσου ή αφορά ταυτόχρονα και τα κοινωνικά της δεδομένα;»


Ο κος Κουρουμπλής (βουλευτής Αιτωλοακαρναίας του ΠΑΣΟΚ) ως εκπρόσωπος της διακομματικής ομάδας δεσμεύτηκε να πρωταγωνιστήσει στην συγκέντρωση υπογραφών του 1/3 της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής για να μπει στην ημερήσια διάταξη και να συζητηθεί η ατζέντα των προβλήματων των ανθρώπων που ζουν με HIV.

Η κα Παπανδρέου – Παπαδάκη (βουλευτίνα Ευβοίας του ΛΑΟΣ) δήλωσε παρούσα και είπε ότι είναι σημαντική κάθε ερώτηση που γίνεται από τη διακομματική ομάδα για τις πτυχές που αφορούν το στρατηγικό σχέδιο δράσης. Επίσης αναφέρθηκε σε τελευταίο ιατρικό δημοσίευμα βάση του οποίου όσο νωρίτερα διαγνωστεί κάποιος οροθετικός και ξεκινήσει αγωγή τόσο λιγότεροι είναι οι κίνδυνοι για τη δική του υγεία και για την μετάδοση του ιού HIV.

Ο κος Χρυσικός, (μέλος της ομάδας Υγείας του Συνασπισμού) μίλησε εκ μέρους του βουλευτή κου Κριτσωτάκη και αναρωτήθηκε κατά πόσο η εθνική αντιπροσωπεία που θα σταλεί στην UNGASS, στην οποία θα συμμετέχει εκτός απροόπτου και ο Υπουργός Υγείας, κος Λοβέρδος, δεδομένης της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση ενόψει μνημονίου, θα καταφέρει να δεσμευτεί για κάτι από τους 3 μηδενικούς άξονες που βάζει η UNAIDS μέχρι το 2015: μηδενικά νέα κρούσματα, μηδενικοί θάνατοι και μηδενικές διακρίσεις εξαιτείας της οροθετικότητας.


Κλείνοντας το συντονισμό ο κος Βαλλιανάτος δήλωσε: «Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος εκτός των άλλων που ακούω σήμερα για την ανακοίνωση δημιουργίας ομάδας εντός Θετικής Φωνής με στόχο την επεξεργασία κειμένου προς τα αρμόδια Υπουργεία με θέμα την εισαγωγή της αγωγής υγείας και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.» Για το συγκεκριμένο θέμα ο κος Χρυσικός ανέφερε: «Ο καλύτερος Υπουργός Υγείας ίσως τελικά να είναι ο Υπουργός Παιδείας».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας, εκπρόσωπος του ΕΛΙΝΥΑΕ, εκπρόσωποι ΜΚ οργανώσεων, εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ και δημοσιογράφοι. Οι βουλευτές κκ Αυγερινοπούλου και Λεβέντης, μέλη της άτυπης διακομματικής ομάδας για το HIV/AIDS έστειλαν χαιρετισμό.

Η εκστρατεία της ΓΣΕΕ και της Θετικής Φωνής στον εργασιακό χώρο θα ξεκινήσει τέλος Μαΐου με αποστολή ενημερωτικού υλικού σε όλα τα εργατικά κέντρα της χώρας και από εκεί σε όλες τις επιχειρήσεις.

Ανθή Αγγελοπούλου (http://www.iatrikostypos.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου