Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 20% ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Θεσσαλονίκη
Τη προμήθεια νοσοκομειακών συσκευασιών φαρμάκων, των οποίων το κόστος είναι κατά 12% μικρότερο των ατομικών συσκευασιών, προτείνουν οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Σύμφωνα με στατιστική μελέτη του Νοσοκομείου του Ρίου, η αγορά φαρμάκων σε νοσοκομειακές συσκευασίες θα συνέβαλε στη μείωση κατά 20% του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης σε ένα νοσοκομείο 500 κλινών.

Έχοντας υιοθετήσει το σύνθημα «Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί κάνουν τη διαφορά στη χρήση φαρμάκων» τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), επισήμαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι «κάνουν οικονομία στα φάρμακα χάρη στο φιλότιμό τους».

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, Ειρήνη Τσικαλάκη, σήμερα στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας νοσοκομειακός φαρμακοποιός σε κάθε 60.000 πολίτες και ενώ υπάρχουν στα νοσοκομεία της χώρας 450 οργανικές θέσεις από αυτές καλύπτονται μόνο οι 250.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που δόθηκε με αφορμή το σεμινάριο με θέμα «Μνημόνιο και Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί» που πραγματοποιείται από αύριο στη Θεσσαλονίκη, επισημάνθηκε ότι η φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να μειωθεί αν καλυφθούν οι κενές θέσεις των φαρμακοποιών ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση και διακίνηση φαρμάκων στα νοσοκομεία.

«Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν διαθέτουν μόνιμο φαρμακοποιό και λειτουργούν με επικουρικούς οι οποίοι μπορούν να παραμείνουν σε αυτή τη θέση μόνο ένα χρόνο», τόνισε η κ.Τσικαλάκη επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν ούτε βοηθοί φαρμακείων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΕΦΝΙ οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί από 350 που ήταν το 2006 μειώθηκαν στις 250 λόγω συνταξιοδότησης και μη αντικατάστασής τους. Το γεγονός αυτό το απέδωσε σε γραφειοκρατικούς λόγους, αναφέροντας ότι ενώ είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει τη ρύθμιση, δεν δημοσιεύεται για άγνωστο λόγο.

Αναφερόμενη στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία της χώρας τόνισε ότι από 1,240 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2009 μειώθηκε στα 930 εκατομμύρια το 2010 ενώ μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζεται ότι θα μειωθεί στα 840 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου