Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΝΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

Αθήνα
Οι διοικητικές υπηρεσίες πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συγχωνεύονται από σήμερα, Τετάρτη, με τις δομές του ΕΣΥ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Πλέον οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να γράφουν σε συνταγολόγια του ΙΚΑ.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η πλήρης λειτουργία των δομών αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς χρειάζεται μια περίοδος προσαρμογής για να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι οποίοι μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους, όπως και σήμερα.

Επίσης, ανακοίνωσε τη συγχώνευση προνοιακών δομών από 91 που είναι σήμερα σε 22, ενώ είπε ότι έως το τέλος του 2011 θα εξοικονομηθούν άλλα 500 εκατ. ευρώ από το φάρμακο σε ό,τι αφορά τα Ταμεία.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το ΙΚΑ πληρώνει τα «σπασμένα» του κλάδου Υγείας των νοσοκομείων και δεν μπορεί να τα διαχειριστεί.

Επίσης σημειώθηκε πως δεύτερος μεγάλος στόχος είναι καλύτερες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους και μικρότερη σπατάλη.

Ακόμη, τονίστηκε, πως το 2012 θα υπάρξει περιορισμός των δαπανών των Ταμείων μέσω του Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε 7,2 δισ. ευρώ από 10,6 δισ. ευρώ το 2009.

Στην ίδια συνέντευξη ανακοινώθηκε ότι η έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ προγραμματίζεται για την 1η Σεπτεμβρίου 2011.

Το προσωπικό του ΙΚΑ μεταφέρεται στα νοσοκομεία, ενώ οι γιατροί του ΙΚΑ θα μπορούν να διατηρούν και προσωπικό ιατρείο.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών του ΙΚΑ κ.Μπονάνος κατηγόρησε το υπουργείο Υγείας για «πλήρη προχειρότητα» στον σχεδιασμό αυτό και τόνισε ότι «έχει ματιά καθαρά λογιστική».

«Οι ασφαλισμένοι χάνουν το νοσοκομείο που είχαν. Δεν ξέρουν πια πού να απευθυνθούν» είπε, ενώ για το τρίμηνο προσαρμογής μέχρι την πλήρη λειτουργία των δομών τόνισε: «Δεν ξέρουμε τι άλλες εκπλήξεις θα έχουμε σε αυτό το διάστημα».

Αναφερόμενος στο θέμα της διαφθοράς στον τομέα της Υγείας, ο κ.Μπονάνος είπε ότι η ευθύνη για την πάταξη του φαινομένου ανήκει στο ίδιο το υπουργείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου