Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΥΡΩΝ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Λονδίνο
Οι καρκίνοι του στομάχου, του πεπτικού συστήματος και του παγκρέατος θα μπορούσαν να ανιχνευθούν εγκαίρως με μια απλή εξέταση ούρων, υποστηρίζει ομάδα ερευνητών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proteomics-Clinical Applications.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Μ.Βρετανία εντόπισαν πρωτεΐνες στα ούρα ασθενών με προηγμένου σταδίου καρκίνο.

Οι παρατηρήσεις αυτές θα μπορούσαν στο μέλλον να συντελέσουν στην ανίχνευση των παραπάνω μορφών καρκίνου σε άτομα που δεν έχουν ακόμα εκδηλώσει συμπτώματα. Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να διαγνωστούν εγκαίρως, με αποτέλεσμα την βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 10% των πασχόντων από καρκίνο του στομάχου, του πεπτικού και του παγκρέατος (γνωστοί και ως καρκίνοι του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος), καταφέρνουν να επιβιώσουν πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση. Και αυτό διότι οι συγκεκριμένες μορφές καρκίνου τείνουν να είναι επιθετικές και η διάγνωση γίνεται όταν πια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Όπως εξηγεί ο Δρ Χολγκερ Χουσι μέλος της ομάδας Ιστολογικών Τραυμάτων και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου «ο στόχος της έρευνας είναι να διαγνώσουμε τους συγκεκριμένους καρκίνους όσο νωρίτερα γίνεται. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την θεραπεία, πριν καν δώσει μεταστάσεις. Η πλειοψηφία των καρκίνων αυτών επί του παρόντος εντοπίζονται σε αργά, όταν η χειρουργική παρέμβαση δεν είναι εφικτή. Η πρώιμη διάγνωση, σημαίνει ότι η θεραπευτική χειρουργική ή χημειοθεραπεία θα είναι μια εφικτή λύση για ορισμένους καρκινοπαθείς.»

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Proteomics-Clinical Applications, οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα ούρων από ασθενείς με καρκίνους του ανώτερου γαστρεντερικού με δείγματα ούρων υγιών ατόμων.

Στην συνέχεια ανέλυσαν τα δείγματα ώστε να εντοπίσουν χιλιάδες πρωτεΐνες. Εστίασαν σε έξι συγκεκριμένες πρωτεΐνες, που ήταν παρούσες στο 98% των περιπτώσεων καρκίνου αλλά απούσες στο 90% σχεδόν των δειγμάτων των υγιών ατόμων.

Στο επόμενο στάδιο της μελέτης, οι επιστήμονες εντόπισαν μόρια σε δύο πρωτεΐνες (S100A6 και S1009), που ήταν πιθανότερο να εμφανιστούν στα δείγματα των καρκινοπαθών αλλά όχι στα άλλα δείγματα ούρων.

Στόχος των ειδικών είναι να ανακαλύψουν κατά πόσο τα άτομα με πρώιμου σταδίου καρκίνους (που δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί) έχουν όμοια επίπεδα των πρωτεϊνών στα ούρα.

Αυτό θα επιτευχθεί με την ανάλυση δειγμάτων από τουλάχιστον 1.000 εθελοντές και την επιλογή ατόμων για ένα διάστημα χρόνου, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που μετέπειτα θα διαγνωστούν με καρκίνους του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου