Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΤΟΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ


Λονδίνο
Ένα διαγνωστικό εγκεφαλικό τεστ, το οποίο θα μπορεί να προβλέπει έγκαιρα (μέχρι και μια δεκαετία πριν) την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, θα είναι διαθέσιμο σε περίπου 12 μήνες να εφαρμοστεί στα νοσοκομεία, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής οδυνηρής ασθένειας. 
Περίπου 18 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο διεθνώς, η οποία αποτελεί την πιο κοινή μορφή άνοιας.

Το τεστ, που βασίζεται στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ), μπορεί να εντοπίσει και να αναλύσει την πρωτεΐνη β-αμυλοειδές, που συνδέεται με τη νόσο. Η κλινική αξιοποίηση της απεικόνισης του β-αμυλοειδούς με την ΡΕΤ αναμένεται να βρει ευρεία εφαρμογή, όπως δήλωσε ο καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής Κρίστοφερ Ρόου του Νοσοκομείου Όστιν στη Βικτόρια της Αυστραλίας.

Τα αποτελέσματα τριών νέων μελετών από τα Πανεπιστήμια της Μελβούρνης και του Τέξας, σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ΡΕΤ στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Πυρηνικής Ιατρικής στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι νέες μέθοδοι θα έχουν ολοένα αυξανόμενη σημασία, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει και γίνεται πιο ευάλωτος στη νόσο Αλτσχάιμερ, για την οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία. Είναι όμως σημαντικό να γίνεται όσο το δυνατό πιο γρήγορα η διάγνωση, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία και η έγκαιρη φαρμακευτική ή άλλη αγωγή.

Η ανίχνευση του β-αμυλειδούς αυξάνει την πιθανότητα τα άτομα να παρουσιάσουν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο εντοπισμός της πρωτεΐνης θα μπορεί πλέον να γίνεται ως τεστ ρουτίνας αρκετά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Οι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η νόσος αρχίζει να επενεργεί αθόρυβα μέχρι και μια δεκαετία πριν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια της άνοιας (απώλεια μνήμης κ.α.).

Οι πλάκες που σχηματίζονται από τη συσσώρευση του β-αμυλοειδούς εντοπίζονται και στους εγκεφάλους των υγιών ηλικιωμένων ανθρώπων και διευρύονται με το πέρασμα του χρόνου.

Κατά μέσο όρο μεγαλώνουν με ρυθμό 2% έως 3% ετησίως και εντοπίζονται περίπου στο 12% των ατόμων άνω των 60 ετών, στο 30% άνω των 70 ετών και στο 55% άνω των 80 ετών.

www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου