Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΜΕΣΑ ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕς ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Παντελης Χουλακης
ΗΡΑΚΛΕΙΟ. «Είμαστε αποφασισμένοι και δεν θα κάνουμε πίσω», προειδοποίησε χθες από το Ηράκλειο της Κρήτης ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Μέσα Ιουλίου αναμένονται -όπως είπε- οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει στον τομέα της υγείας. Μάλιστα, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου, ο κ. Λοβέρδος προέβλεψε ότι, αν δεν έχουν γίνει οι προωθούμενες αλλαγές, είτε ο ίδιος βρίσκεται στη θέση του υπουργού είτε το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση είτε η Ν.Δ. στα πράγματα, είναι δεδομένο ότι το 40% από τα 139 υφιστάμενα νοσοκομεία της χώρας δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.
Αναφορικά με τις φημολογούμενες μετατροπές νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας, πράγμα που σημαίνει, αναπόφευκτα, την υποβάθμισή τους, ο υπουργός Υγείας τάχθηκε υπέρ τού «τι θα πει η τοπική κοινωνία», ενώ διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά την Κρήτη. «Θα γίνουν δύο σε όλη την Ελλάδα, αλλά όχι στην Κρήτη», είπε.
Το υπουργείο Υγείας θα εφαρμόσει από την 1η Ιουλίου τη συνδιοίκηση των νοσοκομείων, ενώ ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος κατήγγειλε ως δυνάμεις του κακού όσους αντιτίθενται στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και στην εξυγίανση του χώρου της υγείας. «Δεν μπορώ να αντιληφθώ πού πάσχει η απόφαση για συνδιοικήσεις των νοσοκομείων, παρά μόνο αν το ένα νοσοκομείο χωρίζεται από το άλλο με θάλασσα ή με βουνό.
Διαφορετικά, να μας κάνουν τη χάρη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, που έθεσε στη διακριτική ευχέρεια των φορέων που θα υποβάλουν προτάσεις στο υπουργείο να επιλέξουν με ποιο τρόπο θα περιορίσουν τις δαπάνες, μεταξύ της συνδιοίκησης και της συνένωσης κλινικών εντός των νοσοκομείων.

Αντιδράσεις
Εξω από το ξενοδοχείο στην Αμμουδάρα, είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, γιατροί των νοσοκομείων του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, εκπρόσωποι των κατοίκων της Ιεράπετρας, φοιτητές Ιατρικής αλλά και μέλη του ΠΑΜΕ. Σε όλους όχι μόνο δεν επετράπη η προσέγγιση στον χώρο του ξενοδοχείου, αλλά έγινε και χρήση χημικών από την αστυνομία όταν οι διαδηλωτές ζήτησαν επίμονα να περάσουν προκειμένου να ακουστεί και η δική τους άποψη.

                                                                                                                                                                            www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου