Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΦΑΜΡΑΚΩΝ , ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Λονδίνο
Μια νέου τύπου φαρμακευτική θεραπεία, που χρησιμοποιεί το φως για να στοχεύσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα, αναπτύσσεται από Βρετανούς επιστήμονες. Η νέα μέθοδος επιτρέπει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην θεραπεία των όγκων και λιγότερες παρενέργειες, καθώς επηρεάζει λιγότερο τα υγιή κύτταρα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χουλ, με επικεφαλής τον Δρ Ρος Μπόιλ του Τμήματος Χημείας, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Molecular Pharmaceutics, δημιούργησαν ένα φάρμακο με χημικά μόρια ευαίσθητα στο φως, τα οποία κατευθύνονται γύρω από τα καρκινικά κύτταρα. Η στόχευση του όγκου με δέσμη φωτός, ενεργοποιεί τα μόρια του φαρμάκου με  αποτέλεσμα την εξόντωση του όγκου.

Για την διοχέτευση του φαρμάκου και των φωτο-ευαίσθητων μορίων στον οργανισμό χρησιμοποιούνται νανο-σωματίδια, τα οποία καλύπτουν τον κενό χώρο ανάμεσα στα καρκινικά κύτταρα περιμένοντας το σήμα ενεργοποίησης που δίνεται μέσω του φωτός. Το φως μεταδίδεται στο σημείο του καρκινικού όγκου, μέσω μιας μικροσκοπικής οπτικής ίνας που εισάγεται στην περιοχή των καρκινικών κυττάρων με τη βοήθεια μιας βελόνας.

Τα νανο-σωματίδια είναι σχεδιασμένα ώστε να μην διεισδύουν στον περιβάλλοντα υγιή ιστό, και έτσι προστατεύονται τα υγιή κύτταρα, αντίθετα με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία που έχει παρενέργειες.

Οι ερευνητές σε πρώτη φάση δοκιμάζουν τη νέα τεχνική σε καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο και, στη συνέχεια, σχεδιάζουν να διεξάγουν κλινικές δοκιμές σε ζώα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου