Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
despfsa@otenet.gr
Ν.Π.Δ.Δ.
Μυλλέρου 1 & Αγησιλάου - 104 36 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 5220954 – 955, 210 5240146
ΦΑΞ: 210 5220721, e-mail:
AΡ.ΠΡΩΤ:3243
ΠΡΟΣ
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια του υπ’ αριθ. 2867/1635/20-5-2011, εγγράφου μας και διαβάζοντας τις δηλώσεις σας στον Τύπο, περί πιέσεων για να επαναφερθούν οι εκπτώσεις προς τους φαρμακοποιούς, στις οποίες δεν ενδίδετε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι φαρμακοποιοί πιέζουν για να τους επιστραφεί κάτι που δικαιολογημένα τους πήρατε, έχουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
Οι φαρμακοποιοί ουδέποτε πίεσαν για να τους χαριστεί οτιδήποτε. Απλώς ζήτησαν να μην αδικούνται επανειλημμένως, πολύ δε περισσότερο όταν αυτό που τους αφαιρέθηκε το χαρίζετε σε άλλους, οι οποίοι έχουν πολλάκις ευνοηθεί .
Δια της παρούσης θα θέλαμε να σας διευκρινίσουμε ότι:
Οι καταργηθείσες εκπτώσεις προς τα φαρμακεία γίνονταν επί τιμολογίου, με πλήρη διαφάνεια και φορολογούνταν ως επιπλέον εισόδημα των φαρμακοποιών.
Η κατάργηση των εκπτώσεων από τις εταιρείες και τη βιομηχανία προς τα φαρμακεία, δεν έχει κανένα όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Από τη ρύθμιση αυτή, είναι προφανές ότι αυξάνονται τα κέρδη της βιομηχανίας και των φαρμακαποθηκών εις βάρος των φαρμακείων. Αναρωτιόμαστε γιατί έγινε αυτή η ρύθμιση, μιας και μέχρι τώρα οι ως άνω κλάδοι πληρώνονταν στην ώρα τους, ενώ εμείς παραμένουμε απλήρωτοι επί σειρά μηνών.
Θεωρούμε ότι στα ΜΗΣΥΦΑ, τα οποία ούτως ή άλλως δεν επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία αφού δεν συνταγογραφούνται, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταργηθούν οι εκπτώσεις.
Εκτός των ανωτέρω όμως, υπάρχει και ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο πιστεύουμε ότι δεν ελήφθη υπόψη όταν προβήκατε στην ενέργεια σας αυτή. Πρόκειται για τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία χορηγούμε μέχρι σήμερα από τα φαρμακεία μας, διευκολύνοντας τους ασφαλισμένους και από τα οποία οι φαρμακοποιοί δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος. Τουναντίον η οικονομική μας επιβάρυνση είναι τεράστια, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία στην πλειοψηφία τους δεν μας τα εξοφλούν, όπως ορίζει ο νόμος, ενώ οι εταιρείες ζητούν άμεση καταβολή για να τα μας εφοδιάσουν.
Σήμερα με την κατάργηση των εκπτώσεων, επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο τα φαρμακεία χαρίζοντας ένα επιπλέον κέρδος στις εταιρείες, οι οποίες με τη χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία μας ωφελήθηκαν στο μέγιστο, αφού σταμάτησε ο εφοδιασμός τους στα νοσοκομεία, τα οποία για τα φάρμακα αυτά, πλήρωναν τις εταιρείες μέχρι και 3 χρόνια μετά.
Σκεπτόμαστε σοβαρά να επανεξετάσουμε τη χορήγηση των φαρμάκων αυτών από τα φαρμακεία μας, αφού αδυνατούμε πλέον να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των προμηθευτών μας, όπως εσείς (ίσως άθελά σας) τις διαμορφώσατε.
Είναι πολύ σημαντικό να επανεξετάσετε το θέμα των εκπτώσεων, διορθώνοντας μια ακόμη αδικία την οποία υφίσταται ο κλάδος μας, σε καιρούς μάλιστα που αποδεδειγμένα έχουμε στηρίξει τις προσπάθειες για μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.
Μετά τιμής,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                       Κωνσταντίνος Λουράντος                            Ηλίας Γιαννόγλου


Τον Υπουργό Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης
κ. Α. Λοβέρδο
Αθήνα, 3 Ιουνίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου